28 Mayıs 2009 Perşembe

SU BÖREĞİ

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLĞİ EV SAHIBELIGI asimelek58. YAPTIGI PORSELEN DEMLIK CAY SAATI ETKINLIGI 43'YE GONDERIYORUM. Kolay gelsin ARKADAŞIM.



Evet su böreğimiz çok meşhur ve yöresel böreklerimizdendir.Tadı da çok güzeldir.

Bu güzel böreği annemle beraber yapmıştık, sizler için yapma aşamasında en ince ayrıntısına kadar resmini çektim umarım açıklayıcı olmuştur:) Sözüm olduğunda sözüm yemekliydi erkek tarafı şehir dışından geldi.Menüde su böreğimizde vardı.Yiyenler çok beğendi.
Rabbim'e şükürler olsun Mevlam izin veriyor bizde yapıyoruz.Hamd olsun.

MALZEMELER

4 yumurta

3 yemek kaşığı yoğurt

1 su bardağı su yada süt

Bir miktar tuz.

YAPILIŞI:

Yumurtaları kır.Suyu ve yoğurdu koy tuzunu at.


Göz kararı ununuda ilave edip ele yapışmayacak şekilde sert bir hamur olması lazım.Sert derken iycede sert demiyorum onuda artık siz ayarlarsınız.Bu şekilde bir süre yoğur.Yoğurduktan sonra hasıl yap.

NOT:HASIL fazlaca yoğurmak demek memleketimizde hasıl denir:).Hamuru anneciğim yoğurdu ve hasıl yaptı beraberde haşladık.Ben tek haşlıyayım dedim ama yok beraber haşlayalım dedi:)

Tepsimiz orta boy ise hamurumuzu 12 bezeye ayır.Not:Bizim 11 beze çıktı.

Tepsimiz büyük boy ise hamurumuzu 14 bezeye ayıralım.

Bezeleri Yarım saat bu şekilde dinlendir.Dinlenirken üstleri resimdeki gibi örtülü olmalı.


Daha sonra hepsini ince bir şekilde aç.Resimdeki gibi yufkaları koy.

Açma işlemi bittikten sonra yufkaların hepsini üst üste koy.İlk açtığımız yufkamızı kuru bir şekilde yağlanmış tepsimize serelim.

Bir taraftanda göz kararı margarinimizi,sıvı yağımızı vede tereyağımızı tencereye koyup eritelim.Resimdeki gibi . Sizler için bununda resmini çektim.

Resimdeki gibi yufkalarımızı dörde keselim, suda haşlamak için dörde kesiyoruz.Yalnız 3 hamurumuzu kesmiyoruz çünkü onları kuru seriyoruz yapma aşamasında aşağıda resimli olarak anlatılmıştır.


Kaynamış suyumuza kestiğimiz hamurlarımızı haşlayalım.Not özellikle su kaynamış olmalı,yufkamızıda haşlarken ocağımızın altı yüksek ateşte yanmalı.Haşlama suyuna yeterince tuz atmayı unutmayalım.

Haşladığımız hamurumuzu kelkürle alıp bir leğen soğuk suya haşlamış olduğumuz yufkamızı atıp çıkaralım. Not:Yufkalarımızın diğer yarısını haşlarken soğuk suyumuzu değiştirmeyi unutmayalım.Çünki soğuk suyumuz ısınıyor.Bu yüzden değiştiriyoruz.
iliştirden de resimdeki gibi süzüp tepsimize serelim.


Her iki sırada bir eritmiş olduğumuz yağımızı yufkalarımızın üzerine resimdeki gibi 2 şer kaşık yağlayalım.

Yarı hamurumuzun haşlaması bittikten sonra.Yine bir tane kesilmemiş yufkamızdan serelim. lorumuzu koyalım.


Lorumuzun üzerinede kesmediğimiz yufkalarımızdan bir tanesini kuru bir şekilde haşlamadan serelim.

Bu aşamada bittikten sonra haşlama işlemine geçebilirsiniz.Haşlamış olduğumuz yufkalarımızın
serme işlemide bittikten sonra tekrar en üstede 2 kaşık eritilmiş yağımızdan ekelim.Daha sonra parmağımızla hamurlarımızın kenarını güzelce yağlayıp.

180 derece ısıtılmış fırında kızartalım.

AFİYET OLSUN…


29 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

Ohhh canım ellerine sağlık tabi anneninde:)))
Hımm çok severim ben bir dilim aldım gidiyorum:))

asimelek58 dedi ki...

TARİFİN İÇİN TEŞEKKÜRLER BİDENEM SENİN VE ANNENİN ELLERİNE SAĞLIK Bİ DAHA BEKLERİM DİYECEM AMA YÜZÜM KALMADI NEYSE DİYİMDE İÇİMDE KALMASIM TEKRAR BEKLERİM CANIM:))))))

Müge Hüner dedi ki...

Neden bütün güzel ve lezzetli tarifler böyle zor :) Ühühüü ağlamak istiyorum :)
Şipşakçı Mügeye uygun değil bunlar, siz annenle yapın ben yemeye geleyim :)

Reyyan şekerim, bu arada geçen hafta sana yorum yazmak icin geldim ama izlediğin bloglardan birine (mutfakveben) yorum yazmışım :) sağolsun arkadaş gelip uyardı. sonra yazmak istediğimde de blogger attı beni :(
Yani hep aklımdasın ama yoğunluktan kimseye yorum yazamıyorum şekerim :(

Çok öptüm seni.

pelince dedi ki...

Detaylı anlatım şahane olmuş,keşke bende yapabilsem...Maharet bunu yapmak..Nefis olmuş,ellerine sağlık.

Sevgiler..

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

hımmmm,en sevdiğim börektir.muhteşem güzel ve iştah açıcı görünüyor.olsada yesem.bizde kıymalı yaparız ve ocakta tepsiyi çevire çevire pişiririz.nefis olmuş.senin ve anneciğinin ellerine sağlık canım.afiyetler olsun.öptümm.

YASAMİNKİYİSİNDAN dedi ki...

CANIM GÜNAYDIN.NE GÜZEL ANLATMIŞSIN BÖYLE.BÖREK MUHTEŞEM GÖRÜNÜYOR SENİN VE ANNECİĞİNİN ELİNE SAĞLIK.İYİ HAFTA SONLARI DİLERİM SEVGİLER..

sevgi dedi ki...

Ellerine sağlıkkk.Çok severim su böreğini.

Pasta Perisi dedi ki...

ellerine sağlık canım resimli anlatım süper baya uğraş ister :) yemeyi tercih ediyorum ve bri dilim alıp kaçıyorum :)

Adsız dedi ki...

selam hayırlı bir hafta sonu geçirmeni dilerim arkadaşıma çok güzel anlatmışsınız tarifi annenizin ve sizin ellerinize saglık nar gibi kızarmış nefis olmuş www.safiyece.blog.com

Adsız dedi ki...

Merhaba googlepegarank googlenin sitenize verdigi puan,yani en cok tıklanma ve kullanılan site anlamıyor..

Sizde zamanla puan arttırabilirsiniz..Evet benimki 3 bu cok iyi bir puan,yani dowad siteleri,oyun siteleri kadar guclu bir puan bende aldıgımda cok memnun olmustum,darısı sizin basınıza:=)))

Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba googlepegarank googlenin sitenize verdigi puan,yani en cok tıklanma ve kullanılan site anlamıyor..

Sizde zamanla puan arttırabilirsiniz..Evet benimki 3 bu cok iyi bir puan,yani dowad siteleri,oyun siteleri kadar guclu bir puan bende aldıgımda cok memnun olmustum,darısı sizin basınıza:=)))

Sevgiler..

fatostuncay dedi ki...

Gerçekten muhteşemmm.
Hastasıyım su böreğinin ama bi türlü cesaret edip yapamadım..
Çokda güzel resimlemişsin.
Anneciğinin de senin de ellerine sağlık hayatım..
Afiyet olsun..

YASAMİNKİYİSİNDAN dedi ki...

SELAM CANIM..
SEVGİYLE KAL ARKADAŞIM..

Butikpartim dedi ki...

Tadının güzel olduğu çok belli,harika görünüyor,ellerinize sağlık..

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

canım 2 paket haribo bir pasta için yeterli.hatta biraz artıyor.onuda streç filme sarıp,başka pasta yada kurabiye yapımında kullanabilirsin.beyaz ve pembe renkleri ayrı ayrı eritip,kullanmalısın.kolay gelsin.öptüm tatlım.

serpil dedi ki...

merhaba, ziyaretiniz için teşekkürler. Börek nefis anlatım süper olmuş, daha önce denemedim bu böreği, yapacağım zaman direk sizin sayfanıza uğrarım sanırım, güzel bir hafya dilerim, sevgiler.

TATESAL dedi ki...

Börek harika!!!
Evet canım ben Erzincanlıyım...Ve orda yaşıyorum...Sanki hemşeri kokusu aldm gibi....Takipçinim bundan sonra...

Adsız dedi ki...

işte tarif işte anlatım işte börek muhteşem bi site emeğinize sağlık

reyyan dedi ki...

Adsız öncelikle hoş geldiniz.Güzel yorumunuz içinde ayrıca teşekkür ediyorum.
HER ZAMAN BUYRUN GELİN BEKLERİM.
SEVGİLER...

narçiçeği dedi ki...

reyyan hanım aklıma birşey takıldı biz orduda bu böreğe yoğurt koymuyoruz siz koymuşsunuz.bizdeki tarifi şu şekilde.
MALZEMELER:

6 yumurta

1su bardağı su

biraz tuz ve alabildiği kadar un

İÇ MALZEME:

çekilmiş kıyma (içini siz karar verin kimi çok içli,kimi az içli seviyor)

2,3 baş soğan

biraz tuz

etiniz yağsızsa biraz yağ

YAPILIŞI:malzemeleri sırasıyla katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapıyoruz.bunu 12 bezeye bölüp kenara koyuyoruz.sonra iç malzemeleri hazırlıyoruz.eti bir tencereye koyup kavuruyoruz ,sonra soğanları doğrayıp ilave ediyoruz.tuzunu da koyduktan sonra ocaktan indirelim.sonra yaptığımız bezeleri yufga açalım biraz tepsermesi için kenara serelim hepsi bittikden sonra 6 şar 6şar ayıralım ,bu yufgaların bireri tepsinin altına ve üstüne olacak şekilde ayıralım ve bir tencere su kaynatıp bu yufgaları 4 e bölüp teker teker suyun içine sonrada soğuk su dolu kabın içine daha sonrada delikli nin üstünde suyunu akıttıktan sonra tepsiye sıra halinde çizelim.yarısının arasına hazırladığımız iç malzemeyi koyalım sonra işleme devam ederek en üste kuru kalan tüm yufgayı serip üzerini yağlayıp fırına verelim.ama heryörenin yapımı farklı sanırım birde yoğurt koyarak deniyelim eminim muhteşem olur.annenizin ve sizin ellerine sağlık :))))

sarımutfak-hande dedi ki...

görünce cnm çekti doğrusu harika görünüyor ellerine sağlık cnm

keskinli dedi ki...

enfes bir börektir cok severim canim
anenninde seninde ellerinize saglik sevgiler

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Ellerine sağlık canım harika görünüyor. Bayılırım su böreğine :)

Sevgiler...
mutfaktayimm.blogspot.com

bir dilim bir tutam dedi ki...

Resimli anlatimin icin tesekkürler...Berlinden sevgiler

e.esma.albayrak dedi ki...

tarif çok acık ve net ellerinize emeğinize sağlık...

ezginam dedi ki...

günaydın arkadaşım sabah sabah su böreğini gördüm bittim valla nar gibide kızarmış ellerine sağlık arkadaşım yiyenlere afiyet bal şifa olsun sevgiler

Sedef dedi ki...

http://sdurmuslar.blogspot.com/
Reyhancım su böreğine bayılırımmm:)Ben yoğurt koymam ama bir daha yaptığımda senin tarifini deneyeceğim:)Anneciğininde senin de ellerinize sağlık...Sedef Durmuşlar

Adsız dedi ki...

millet resme bakıp yorum yapıyor bi ALLAHın kulu da bu tarifi denedim eksileri şu artıları şu demiyor..Türk hanımları ne kadar üşeniyor artık kültürümüzn bu muhteşem lezzetlerini lütfen bilelim yapalım gençlerimize öğretelim.
ben 25 yaşında yeni evli bi öğretmenim.şimdiden bu nadide tarifleri deneyip çoçuklarımı bunlarla büyütmek istiyorum.bu böreği de üşenmedim denedim.acemiliğmden yufkalar biraz yırtılsa da lezzeti muhteşemm..teşekkürler reyyan hanım..

reyyan dedi ki...

Adsız öncelikle güzel yorumunuz ve desteğiniz için teşekkür ediyorum,ayrıca sizi tebrik ederim su böreğini yapmanız gerçekten büyük bir cesaret bazen yufkalar yırtılabiliyor:) bunu sorun etmeyin, ama püf noktalarını aynen uygularsanız inş yırtılmazlar. Ne yazık ki çoğu kişi yorumlarını esirgiyor,hatta tariflerden yapıp yorumlarını esirgeyenlerde çoktur diye düşünüyorum sağlık olsun ne diyelim,keşke herkes sizin gibi ince düşünceli olsa, inanın sizlerden gelen yorumlar benim için çok önemli,

Meslek hayatınızda size başarılar diler, evliliğinizde daimi mutluluklar dilerim.

Her zaman buyrun gelin beklerim:=).
SEVGİLER...