5 Ekim 2009 Pazartesi

İçli köfte





İçli köfte tarifini 3. kez yapıyorum bu üçüncü tarifimdir:=) şekil olarak eşimin istediği şekli sonunda tutturabildim:) çünkü kayınvalidemde aynen bu şekilde yapıyor küçük ve daha narin:)Bekarken içli köfte nedir bilmezdim ismini bile duymamıştım, evlendikten sonra ilk eşimin amcası gilde yedim tadı çok hoşuma gitti fakat yapmadım ve tarifte almadım, bir senelik evliyken memlekete gittiğimde ilk erzincanda bildiğim kadarı ile içli köfte yaptım yalnız o pek iyi olmamıştı ama ablamın eşi eniştem yinede çok beğenmişti:=) sonra arzumcum arkadaşımın sayfasında içli köfte tarifini görünce kolları sıvadım arzumcum canım arkadaşım tşkler.Arkadaşlar ben bu içli köfte tarifinde bazı değişiklikler yaptım bazı malzemeleri kullanmadım şimdi nasıl yaptım neler kullandım aynen ekleyeceğim sizde mutlaka yapınız inanın çok güzel oluyor.

Malzemeler
- HAMURU İÇİN:
- 3,5 su bardağı köftelik bulgur düğül
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı un
- Yarım yemek kaşığından az biber salçası
- 2,yada 2,5 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
- pulbiber ve karabiber

- İÇ MALZEME:
- Yarım kilo kadar kıyma
- 1,2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet iri kuru soğan
- Yarım kaşıktan az biber salçası.
- 1 yemek kaşığı tamek salça
- Tuz
- pulbiber
- karabiber
- kimyon ve maydanoz

YAPILIŞI
Öncelikle iç malzeme için tavaya yağları alıp eritin ve soğanları minik minik doğrayıp soğanları öldürün ardından kıymayı katıp kavurun. . Salçaları ceviz tuz ve baharatları ilave edip tekrar soteleyin. Son olarak kıyılmış maydanoz ekleyip buzdolabında soğumaya bırakın.İç malzeme iyice donsunki sonradan yağları akmasın. Dış hamuru için düğülü derin bir kaba alın ve üzerine sıcak su gezdirerek şişene kadar bekletin. Daha sonra yumurtaları salça tuz ve baharatları ekleyip yoğurun. Yoğururken ara ara üzerine ılık su gezdirin ve elinizide ıslatın.Bu aşamdan sonra unu azar azar ilave ederek yoğurun:) Hamurun kıvamı macun gibi olana kadar yoğurmaya devam edin. Bu hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak bir şekilde elinizde işaret ve orta parmağınızla açın ve inceltin.. İç malzemeden bir kaşık koyun ve kapatıp ortaları yuvarlak uç kısımları sivri olacak şekilde ve fazlalıklarını çıkartarak şekil verin. Bu işlemi yaparken elinizi ılık suyla ıslatınki yapışmasın. Köfteleri tepsiye dizin ve üzerine nemli bez örtünki kuruyup çatlamasınlar. Kızgın ve bol yağda köfteleri kızartıp kağıt havlu üzerine alın.

Diğer içli köfte tarifini merak edenler buraya tıklayınız:=)


Not bu ölçülerden resimde de gördüğünüz gibi tam 22 adet çıktı.Bir tabağınıda komşuma verdim süpriz oldu:)

Afiyet olsun

16 yorum:

rumma dedi ki...

Çok severim , içine reyhanda koyarlar antakya da..

ellerinize sağlık sevgiler

élif(keyf-i mutfak) dedi ki...

gerçekten görünüş süper..bendeki tarif farklı ve suda kaynatılarak pişiriliyor..ama ikiside ayrı bir lezzet..ellerine sağlık canım..

Stil Direktoru dedi ki...

reyyan :) sorry be canım yorgunlukdan reyhan yazmışım :) evet şeker ama dediğim gibi blogger panelde hazır temalar içinde minima lefty strech seçersen geniş olur teman 4 5 alır o zaman orta alan, sevgiler.

Stil Direktoru dedi ki...

blogumda mail adresim yazıyor tema için yorumun geldi ama blogdan dönemem mailimle dön canım

Stil Direktoru dedi ki...

msn kullanmıyorum canım blogunda mailin de yok stildirektoru@gmail.com mail atsana

Unknown dedi ki...

ah bende bir cesaret edip yapsam ne güzel olur.ellerine saglık.

Pembe Tatlar dedi ki...

Çokk severim canım harika gözüküyor ellerine sağlık...

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

bu işin ustası oldun artık.muhteşem görünüyor köfteler.nasıl canım çekti anlatamam.hemen kalkıp,yapasım geldi.harikasın hayatım.emeklerine sağlık.
üstteki sofranda muhteşem.tüm lezzetler süperrr.ellerin dert görmesin.

Emel * Pınar dedi ki...

evet işte yaptım ve harika oldular
yemeye kıyamadım desem yeridir:)
ellerine sağlık izninle blogumda yayımladım:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

SLM
görüntü çok güzel,inş. en kısa zamanda denicem ama birşey sormak istiyorum bulguru ıslatınca daha fazla yağ çekiyor mu?genelde yoğura yoğura yumuşatılıyormuş sanırım...
sevgiler
GÜLNUR

Adsız dedi ki...

slm
çok güzel görünüyor,en kısa zamanda yapıcam inş,bir şey sorucam bulguru sıcak suyla ıslatınca daha çok yağ çekiyor mu,normalde yoğrularak yumuşatılıyormuş yavaş yavaş...
sevgiler
GÜLNUR

reyyan dedi ki...

Selam Gülnur hanım öncelikle hoşgeldiniz,Bulguru ıslatmamızın sebebi kolay şekil vermemiz vede dış hamurun yumuşak olması için sürekli elimizi ıslamak gerekiyor.Islatınca çok yağ çekmez, kızarttıktan sonra fazla yağlarından kurtulmak için havlu peçete üzerine alınız, böylelikle fazla yağlarından kurtulursunuz.Bu tarifimi mutlaka yapmanızı öneririm.Tabi yaptıktan sonra yorumunuzuda bekliyorum umarım beğenir ve iyi sonuç alırsınız.

SEVGİLER....

Adsız dedi ki...

zeynep akın
canım bu tarifi de denedim, harika oldu...ellerine sağlık, gerçekten çok güzel ve doyurucu, seni tebrik ediyorum, tariflerin mükemmel..

reyyan dedi ki...

Canım tarifimi yapıp beğenmene, sonucuda buraya yazmana çok sevindim.Güzel yorumun için teşekkür ediyorum.
AFİYET OLSUN.
SEVGİLER...

Adsız dedi ki...

tarifinizi yapalı çok oldu ama ancak cevap yazabiliyorum.güzel oldu ama acaba dışının pilav gibi değilde daha ince olması için acaba en ince çiğ köftelik bulgur
mu kullanmam gerekiyordu,yada irmikle nasıl oluyor acaba?cevaplarsanız sevinirim
sevgiler
GÜLNUR

reyyan dedi ki...

Adsız öncelikle sayfama hoş geldiniz, en ince çiğ köftelik bulgur kullanmanız gerekiyor birde ince olması için içini iyce oyup kenarlarını inceleştirmeniz gerekiyor.Henüz irmikle hiç denemedim onun için irmikle nasıl oluyor bilemiyorum.
SEVGİLER...