9 Ekim 2009 Cuma

Ayva tatlısı







Daha önce yaptığım ayva tatlısını gıda boyası ile yapmıştım.

Bu yaptığım tarif gıda boyasız tamamen doğal ve organik:=)inanın doğalın herşeyi çok güzel.Bu güzel nefis tarif için Ufuk mutfakta'ya teşekkürler.
Tarifi yapacak olursanız Aşağıya düştüğüm püf noktalarını mutlaka okuyunuz:=)



Malzemeler;
*Dilediğiniz kadar ayva , ben 5,6 tane ayva kullandım
*Toz şeker 3 su bardağı
*Limon suyu,
*Su 3-3,5 su bardağı
*Üstüne ceviz kırığı ve krem şanti.

Hazırlanışı,
1. Öncelikle ayvaları güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun. SOYDUĞUNUZ KABUKLARI SAKIN ATMAYIN EN ALTA EKLEDİĞİM PÜF NOKTALARINI MUTLAKA OKUYUP HAZIRLANIŞINA ONDAN SONRA GEÇİN:)
2.Soyulan ayvaları ikiye ayırın ve bir kaşık yardımı ile çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarın.
3. Ayvaları soyup ortalarını çıkardıktan sonra, limon suyu ile ovun ki kararmasınlar.
NOT:LİMON SUYU İLE OVALADIĞINIZ AYVALARI SOĞUK SUYUN İÇERİSİNE ALIN. Soyum bittikten sonra
4. Ayvaları, yayvanca bir tencereye, oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Ayva kabuklarını tencerenin altına ve ayvaların arasına yerleştirin. Ayva çekirdeklerini de tencereye serpiştirin. Ne kadar çok çekirdek olursa o kadar çok kızarırlar.
5. Her bir yarım ayvanın üstüne toz şeker dökün.
7. Yine tencereye her bir yarım ayva için su ekleyin.
8. Ocağın altını önce hızlı açın, su kaynamaya başlayıncada kısın.
9. Ayvalar iyice pişip, tenceredeki su, köpük köpük olup, jöleleşinceye kadar, ayvalar çekirdeklerin rengini alıncaya kadar pişirin. Yaklaşık 1-1,5 saat.
10. Pişen ayvalarımızı kendi suyunda soğumaya bırakın ardından servis tabağına alın ve jöleli suyundan üstlerine gezdirdikten sonra soğutun. Ceviz kırığı ve krem şanti ile servis yapın.


Tencerede kalan jölelenmiş suyu tökmeden kapalı bir konserve şişesine alıp pastalarınızda,yada pasta süslemesinde kullanacağınız meyvelerin üzerine sürüp kullanabilirsiniz, tamamen organik hiç bir katkı maddesi olmayan ayva jölesidir:)


Önemli püf noktalar:

1-Soyduğunuz kabukları atmayın, pişirirken kullanacağız ( Ayva suyunun jölelenmesini sağlıyorlar ).

2-çekirdeklerini atmayın, tatlıyı pişirirken ayvalara kırmızı rengini vermesi için tencereye atarak kaynatacağız.

3-Ayva pişti diye hemen ocağı kapatmamak lazım. 1-1,5 saat pişirmek lazım. Tam rengini pişirme süresi sonunda veriyor zaten, bu önemli bir püf nokta pişirme süresi kızarma konusunda çok önemli. Bu önemli noktayı yorumları okurken yorumda gördüm, hemen püf noktası olarak paylaşmak istedim:)

NOT:Ben 1,5 saat kadar çok kısık ateşte kaynattım.

4-Pişen ayvalarımızı soğuması için kendi suyunda bekletelim kendi suyunda beklemesinin sebebi lokum gibi olmasına neden oluyor.

15 yorum:

ufukmutfakta dedi ki...

Beğenmene sevindim. Afiyet olsun. Ayrıca çok güzel açıklamalar yapmışsın, teşekkürler. Sevgilerimle....

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım ellerine sağlık harika gözüküyor inna en ince ayrıntısına kadar yazdım:)))

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

harika bir görüntü.nasıl canım çekti anlatamam.özellikle rengi ve sunumu şahane. ayrıca çok faydalı bilgiler ve püf noktaları vermişsin.eline,emeğine sağlık canım.

Adsız dedi ki...

Uzun zaman önce yapmıştım ayva tatlısını.gerçekten nefis oluyor.Ayva zamanı buralara gelmedi henüz.Gelince yine yapıp yayınlıyacağım inşaallah.Ellerin dert görmesin canım,hayırlı bir pazar günü dilerim...

mutfaktakizaman dedi ki...

ellerine saglik hmmm ne harika bir goruntu olmuss canim cekti yaa...bu bana yapilirmi:((

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Amanda aman ayvalar mutfağa girmiş bile. Ellerine sağlık canım.
Biraz daha bolaşsın bende yapacağım. Hayır diyemeyeceğim tatlıların başında gelir.
sevgilerimle

asimelek58 sizlerle dedi ki...

ÜF ÜFFFFF ÜFFF MUHTEŞEM GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLI CANIM BENDE ÇOK SEVERİM AYVA TATLISI BENDE YAPTIM GEÇENLERDE ARŞİVİMDE SAKLI DURUYO SIRASI GELDİKÇE PAYLAŞACAĞIM İNSALLAH NEYSE BENDE SENDEN YORUMUNU BEKLERİM SEVGİLER BİTANEM HARKASIN

ev perisi;) dedi ki...

Bayılırım canım harika bir görüntü ellerine sağlık...

Muhabbetle...

meleginmarifetleri dedi ki...

Bayışırım ayva tatlısına ellerine sağlık..

hayat dedi ki...

Reyyancığım, şahane bir görüntü hem de doğal.Ellerine emeğine sağlık.
Sevgiler...

ezgi dedi ki...

Reyyancım canııım çok özledim seni canım arkadaşım uzun süredir yoktum memleketten döndüm artık...
gelelim muhteşem ayva tatlısına çook harika görünüyor eminim tadı da görüntüsü gibidir.. gerçekten herşeyin doğalı bir başka güzel önceki yaptığın tarifi biliyorum rengi çook abartıydı yani gıda boyasından dolayı ama bu nefissss gerçekten.. ellerine sağlık güzel arkadaşım....

Adsız dedi ki...

Canım ellerine sağlık ayva tatlısına bayılırız bizde ayva mevsiminde bol bol yaparım afiyet şeker olsun canım benim....


www.lezzetmutfagi.blogcu.com

reyyan dedi ki...

Ezgi'cim canım hoş geldin sefalar getirdin.Güzel yorumların için tşk ediyorum.Memleketten hayırlısı ile dönmene çok sevindim umarım herşey yolundadır.

filiz dedi ki...

slm ryyan hanım
baklava tarifi verirseniz çok sevinirim:)

reyyan dedi ki...

Selam filiz hanım.
Aslında arşivimde çok önceden annemin yaptığı baklava tarifim var, fakat eklemek bir türlü nasip olmadı sizin için anneciğimin baklava tarifini kısa zamanda eklemeye çalışacağım inşaallah.

İnanın annem diye söylemiyorum annemin baklava tarifi çok güzel oluyor.

Arşivimde o kadar çok yığılmış tariflerim varki anlatamam:(Hepsini eklemem lazım.

SEVGİLERİMLE...