28 Ekim 2009 Çarşamba

KATLAMA


Katlama tarifini ilk defa, bulunduğum şehirde komşularımdan gördüm, kış hazırlıkları için kendilerine terasımızda yaptılar.Bende yapmak istedim kendilerinden rica ettim, yardım eder yaparız dediler.ALLAH CC.komşularımdan razı olsun. Yoğurması benden:) açması ve pişirmesi komşularımdan.İnanın çok güzel oluyor ben kahvaltılarımızda sık sık yapıyorum katlamayı özellikle kahvaltılarımızda sık sık tüketiyoruz.

Malzemeler.
1 kilo süt.
2 kilo un.
5 tane yumurta.
Tuz ve yeteri kadar un.

Yapılışı öncelikle 1 kilodan fazla unumuzu kabımıza alıp ortasını havuz gibi açıp yumurtalarımızı kıralım,ardından sütümüzü ve tuzumuzu atıp yoğuralım diğer kalan unumuzuda yavaş yavaş koyarak yoğuralım.Hamuzumuz ele yapışmayacak kıvamda olmalı.Hamurumuz istenilen kıvama geldimi 25,30 dk kadar yoğuralım.Daha sonra 1 saat kadar dinlendirelim.
Dinlenen hamurlarımızı açıp sacda arkalı önlü pişirelim.Pişen katlamalarımızı resimdeki gibi üçgen şekilde katlayıp soğuduktan sonra, evimizde kullanmadığımız bir koltuğumuzun üzerine sofra bezi serip bir hafta kadar katlamalarımızı bu şekilde kurutalım.

NOT.Benim bu ölçülerden katlama tarifim tam 50 adet oldu.Komşularımın ölçüleri daha fazlaydı tabi onların ki yüzün üzerinde oldu:=)


Kahvaltı için katlama tariflerimizin yazılı ve resimli anlatım yapım aşaması:
Katlamamızı resimde gördüğünüz gibi her yerini suda ıslatalım,Islanan katlamaları temiz elbezimizin üzerine koyup üzerini resimdeki gibi örtüp az bekleyelim.Katlamalar hemen yumuşayacaklardır. Daha sonra içine isteğe göre peynir, yada lor koyup teflon tavamıza çok az yağ koyup arkalı önlü kızarana kadar pişirelim,Diğer kalan katlamalarıda teflon tavada pişireceğimiz zaman tavamıza çok az yağ koymayı unutmayalım,Kızaran katlamalarımızı havlu peçetemizin üzerine koyup fazla yağlarından kurtulduktan sonra, servis tabağımıza alıp afiyetle yiyelim.
AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.

Katlama tarifinin tepside böreğinide yapıyolar, şahsen bende yaparsam tarifini inşaallah ekleyeceğim,.


Kurutma aşaması:
Katlamalarımız bir hafta kuruduktan sonra temiz bir kapaklı karton kutumuzun, içerisine koyup bu şekilde muhafaza ediyoruz:)

22 yorum:

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

AY BANA DA ANNEM YAPMIŞ KATLAMAYI İSMİNİ BİLMİYORDUM KADADENİZLİ BİR KOMŞUMUZ VRA ONDAN ÖĞRENMİŞ ÇOK PTARİK BİR BÖREK .ÇAT KAPI GELEN MİSAFİRLERE SABAH KAHVALTISINA SÜPER OLUYOR .ELLERİNİZE SAĞLIK SEVGİLER

filiz dedi ki...

ellerinize sağlık harika görünüyorlar..
ilk bakışta gözleme gibi duruyorlar..

Federica Simoni dedi ki...

buonissime! complimenti!

Pembe Tatlar dedi ki...

Çok değişikmiş canım ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Degisik ve harika bir lezzet, ellerine saglik.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım yarı eğlence yarı iş olmuş.
Ama çok güzel olmuş.
Ellerine sağlık canım
Sevgilerimle

mutfaktakizaman dedi ki...

cok degisik bir lezeetmis ilk bakista katlamali gozleme zannettim ama cok farkli bisey cikti;))
ellerinize saglikk

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

böyle yöresel lezzetlere bayılırım.bizde bunu katlamadan yufka ekmek olarak yaparız.bu çok değişik ve ilginç geldi bana. kahvaltı ve çay saatleri için nefis bir tarif.ellerine sağlık canım.

ahsen58 dedi ki...

merhaba canım katlaman çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler

nurşen dedi ki...

Canım harika bir tarif paylaşmışsın bizlerle öncelikle teşekkür ederim.Ellerine sağlık,afiyet şeker olsun canım.
Sevgiler

ev perisi;) dedi ki...

Gerçekten çok değişik ve daha önce duymadığım bir tarif...

Yemek listeme izninle ekledim canım emeğine sağlık...

meleginmarifetleri dedi ki...

Evet reyyancım bir ay kadar oldu mail gönderdiler geri dönmemei istediler onra paket yolladılar...
Şu tamek yarışmasında kim birinci oldu bilgin varmı merak ettim..
Hoşçakal.

tub@ dedi ki...

Canım merhaba oldukca değişikmiş tarifi, ellerinize sağlık
selam ve dua ile kal
öptüm

Stil Direktoru dedi ki...

Ellerine sağlık canım

ezgi dedi ki...

Reyyancım nefis görünüyor benim babaannem yapar bunu hatta konya ereğli de yufka ekmek derler ve ekmek olarak bu yenir yemeklerin yanında.. ama böyle katlanmış olarak kurutmaz yani normal yufka büyüklüğünde açar pişirip öyle açık olarak kurutur ama kırılıabiliyor öyle olunca hemde çok yer kaplıyor bu senin yaptığın çok iyi fikir... ellerine sağlık arkadaşım.. bu arada uzun zaman oldu yeni tarif eklemeyeli yeni tariflerini bekliyorum sabırsızlıkla.. öpüyorum canım...

hayat dedi ki...

Reyyancığım, nefis görünüyorlar.Hepinizin eline emeğine sağlık.
Sevgiyle kal...

reyyan dedi ki...

Ezgi canım biz katlamalarımızı kuruttuktan sonra kahvaltılarımızda yapacağımız zaman, ısladığımız için kırılmadan yumuşuyorlar:=).Demek sizde yapıyorsunuz ne güzel.Uzun zamandır görüşemiyoruz inan eskisi gibi bağlanamıyorum.En kısa zamanda görüşmek temennisi ile.

Herkesin güzel yorumları içinde ayrıca teşekkür ediyorum.

SEVGİLERİMLE...

Küçük Sofra dedi ki...

Burada (Adana'da) kayınvalidem Ramazan böreği diye yapıyor bunu. Ben de çok seviyorum ama bu sene bir kere yemek kısmet oldu sanırım... Ben de denerim inşaAllah ama bunu saklması zor, içi boş külahlar kırılmaya hazır zaten :))

ellerine sağlık, canım çekti yaa :))

Küçük Sofra dedi ki...

Son resmi bir daha inceledim de, bir önceki yorumumda içi boş külah demiştim, burada öyle oluyor. Sanırım sen dediğim gibi yapmamışsın... Aslında böyle saklaması daha kolay...
Nasıl saklıyorsun?

reyyan dedi ki...

Küçük sofra öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum.Saklaması hiç zor olmuyor. Ben saklama aşamasınıda resimledim sanırım görmediniz, katlamalarımı bir hafta kuruttuktan sonra temiz bir karton kutunun içerisine dizip üzerini örtüyorum ve hiç kırılmıyolar:=)

Katlamaları yapacağım zaman yukarda resimdeki gibi suyun altında heryerini ıslatıp, sonra temiz bir bezin üzerine koyup bezide üzerine örtüp yumuşayana kadar bekletiyorum bu sayede katlamamız yumuşuyor ve kırılmıyor:=).

Biliyormusun 50 yufkadan geriye çok az kaldı, çünkü sürekli kahvaltıda yapıyorum çokta severek yiyorum:=), Geriye kalan kısmınıda annem için ayırmam lazım, çünkü memleketten annem bize gelicek inşaallah

Annemde tadını merak ettiği için kızım banada ayır diyor:=)

SEVGİLER CANIM.
HER ZAMAN BEKLERİM.

Küçük Sofra dedi ki...

Dedim ya sonradan farkettim, burada (Adana), dondurma külahi gibi içi boş oluyor ve çok fazla yer kaplıyor. Senin yaptığın daha güzel bir alternatif.
Evet çok güzel oluyor, bu sene yiyemedik, artık seneye iyice kendimi geliştirmiş bir ev hanımı olarak yaparım inşaAllah..

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım keşke yapabilsek çok güzel kuru yufka da aynı şekilde yapılıyor.Ellerinize sağlık.sevgilerrrrrrr.