9 Nisan 2009 Perşembe

Dişlerimiz nasıl çürüyor?

Dişlerimizi neden fırçalıyoruz? En iyi fırça hangisidir?
Diş fırçalamak dişlerde bulunan plakanın temizlenmesi için en iyi yoldur.Sizin düşündüğünüzün tersine yumuşak kıllı bir fırçayla diş fırçalamak sert kıllı bir fırçayla yapılacak temizleme kadar etkilidir hem de daha az zarar verir.Diş minelerimiz oldukça incedir.Yıllarca süren sert şekildeki fırçalama diş minelerimizin hassaslaşmasına neden olur.Sert bir fırçalama dişetlerimizde zarar verir.


ÇÜRÜĞE SEBEP OLAN ŞEY NEDİR?
Ağızınız meşgul bir yerdir.Bakteriler sürekli olarak dişlerinizde,dudaklarınızda ve dilinizde hareket halindedirler.
Ağızınızda bakteri olması normal bir durumdur.Bazı bakteriler zararlı olabilirken birçoğu değildir hatta yararlıdır..
Bazı bakteri türleri diş minesi gibi sert yüzeylere yapışırlar.Eğer temizlenmezlerse koloni oluşturana kadar çoğalırlar.Farklı türlerdeki bakteriler diş minesinde gelişen bu koloniye katılır.Tükürüğünüzde bulunan proteinler bu koloniye karışır ve bakteriler dişinizde beyazımsı bir tabakaya dönüşür.Bu tabakaya plak denir ve bu çürüğe sebep olur.

ŞEKER
Şeker diş çürüğünde zararlı bir rol oynar.Birlikte plağa dönüşen bakteriler şekeri bir çeşit enerji olarak kullanırlar.Böylece daha hızlı gelişirler ve plak boyut olarak büyür.Bazı bakteriler şekeri bir çeşit yapışkana çevirir ve kendilerini diş yüzeyine yapıştırmak için kullanırlar.Bu bakterilerin tükürüğünüzle yıkanmasını zorlaştırır

PLAK ÇÜRÜĞE NASIL SEBEP OLUR?

Dişinizin dış yüzeyini kaplayan sert şeye diş minesi denir.Diş minesi kalsiyum gibi dayanıklı mineral tuzları içerdiği için çok serttir.Tükürüğünüzdeki mineral tuzlar dişinizdeki sertliğe yardımcı olur.Bununla birlikte mineral tuzlar asit saldırılarına karşı dayanıksızdır.Asit onların bozulmaısına sebep olur.

Şekerle karışıp tükürük yada fırçayla temizlenmeyen plak asit üretir.Asit plağın içinde üretilir ve tükürükle kolayca temizlenmez.Asit diş minenizi sert tutan mineralleri eritir.Diş minesinin yüzeyinde minik delikler açılır.Bir süre sonra asit diş minesindeki küçük deliğin büyümesine sebep olur.Bu çürüktür.Bu yüzden çürük oluşmadan doktorunuzu görmelisiniz.


AĞRININ OLUŞMASI NEDEN UZUN SÜRE OLUYOR?
Sinirler diş minenizde bulunmazlar.Asit diş minenize zarar verirken hiçbirşey hissetmezsiniz.Asit dişinizde çürük oluşturmaya başladığında sinirler sinyal verirler.Fakat o zaman da artık diş çürüğünüz oluşmuştur.Bu yüzden düzenli olarak diş kontrolü yaptırmak önemlidir.Dişiniz ağrıyana kadar beklemeyin!

Dişlerinizi fırçalamak hiçte zor bir iş değil.Dişlerini ne kadar çabuk doğru fırçalamayı öğrenirsen o kadar çabuk hayat boyu parlak ve sağlıklı dişlere sahip olabilirsin.İşte bunu nasıl yapacağın:



1)Ağzın için doğru büyüklükte bir diş fırçası seçmelisin.Küçük bir fırça yeterince etkili olmazken büyük bir fırça ise ağzına zarar verebilir.Ayrıca yumuşak kıllı bir fırça seçmeyi unutma.Birçok diş fırçası paketinde yaş belirtilmiştir.

2)Fırçayı diş etlerinize karşı dik gelecek şekilde tutun böylece plakların oluştuğu yerin temizlenmesine yardım etmiş olursunuz.

3)Fırçayı sanki herbir dişi teker teker temizlermiş gibi küçük daireler şeklinde haraket ettirin.


4)Dişlerinizin iç kısımlarını da temizlemeyi unutmamalısınız.Dişlerinizi önden temizlemek sadece bir elinizi yıkamaya benzer.

5)Dişlerinizin ısırmak için kullandığınız üst kısımlarını fırçalamalısınız.Böylece yüzeyde kalan yemek artıklarından arındırmış olursunuz.

6)Her üç ayda bir yeni bir diş fırçası almalısınız

ALINTIDIR...

Hiç yorum yok: